Volwassen beelddenkers - het Beelddenkende Brein

Een brein in balans

Iedereen wordt geboren als taaldenker of als beelddenker. Natuurlijk heeft ieder mens een compleet brein maar een van de twee verwerkingssystemen heeft de voorkeur. Dat is vanaf het begin van je leven zo. Tijdens het opgroeien kun je steeds meer gebruik maken van de functies van je niet-dominante hersenhelft. Dat is ook de bedoeling want als volwassenen hoor je aardig in balans te zijn. Of dat ook het geval is hangt af van je uitgangspunt: de samenstelling van je dominantieprofiel en de kans die je krijgt om de van nature aanwezige talenten te ontwikkelen.

Ontwikkelingskansen

Er zijn meerdere soorten intelligenties die iedereen in verschillende mate bezit. Als het geboden onderwijssysteem aansluit bij jouw natuurlijke leerproces dan kun je je natuurlijke talenten goed ontwikkelen en krijg je daarnaast de kans om de intelligenties en vaardigheden die je wat minder bezit alsnog te ontwikkelen. veel volwassenen hebben die kans nooit gehad omdat hun intelligentie niet gezien werd of omdat ze zich aanpasten aan het systeem.

Hooggevoeligheid

Beelddenkers zijn over het algemeen gevoeliger dan taaldenkers maar moeten wel functioneren binnen een taaldenksysteem. Vroeger werd er nog minder rekening gehouden met aanwezige gevoeligheid. De maatschappij was wel veel minder veeleisend maar de opvoeding was harder. Beelddenkers passen zich aan aan de omstandigheden en uit zelfbehoud kan gevoel afgesloten worden. Als je niet weet dat gevoeligheid er mag zijn en dat het een mooie eigenschap kan zijn kun je het maar beter niet hebben. Later in je leven kun je daar last van krijgen

Burn-out en depressie

Je gevoel wegstoppen, aanpassen aan een niet-passend onderwijssysteem of een werkplek met teveel lawaai waar geen rekening gehouden wordt met jouw behoeften maken dat je je zelf voorbij gaat lopen. De rest van de mensen lijken alles moeiteloos bij te kunnen houden dus verwacht jij van jezelf niets minder. Totdat de emmer overloopt en je thuis komt te zitten met een burn-out of depressie.

Kun je leren beelddenken?

Iedere volwassene heeft een volledig functionerend brein. Dus ook taaldenkers kunnen op volwassen leeftijd beelddenken, sterker nog: je gebruikt het beelddenken de hele dag door zonder dat je er erg in hebt. Jouw brein heeft alle functies nodig om de dag door te komen. Ook taaldenkers kunnen oplossingen verzinnen, associëren en kunnen ook gevoelig zijn. De hoeveelheid beelden in je hoofd is echter minder dan bij beelddenkers en je gebruikt het niet de hele dag door. Wil je het beelddenken stimuleren ga dan veel creatieve opdrachten maken zodat je bewuster wordt van je creatieve mogelijkheden. Ook voor taaldenkers kan de wereld dan mooier worden.

Kernopleiding beelddenken

Volwassen beelddenkers hebben er veel baat bij als zij alsnog de kans krijgen om hun eigen talenten te ontdekken en hun leven de juiste kant op te kunnen sturen. Vandaar dat de kernopleiding ook aandacht besteedt aan de volwassen beelddenkers en de problemen waar je tegenaan kunt lopen in je relatie, je studie en je werk. Samenwerken tussen taal- en beelddenkers gaat niet vanzelf. De denkprocessen lopen ver uiteen terwijl samenwerken en gebruik maken van het beste uit twee werelden juist heel goed is voor een bedrijf.