Het Beelddenkende Brein in de opvoeding “Introductie”

Welkom bij de cursus Het Beelddenkende Brein in de opvoeding. Het krijgen en opvoeden van kinderen is een hele opgave en een nog grotere uitdaging. De meeste baby’s worden geleverd zonder handleiding en is een puzzel die de ouders zelf mogen kraken. Als jij een makkelijke baby hebt, en een peuter die gewoon het standaard opvoedboekje volgt, dan heb je tijd genoeg om zelf die handleiding te schrijven. Als jouw kind op tijd gaat slapen, netjes de fles leegdrinkt, of de borst, het gaat naar de peuterspeelzaal, naar school en alles gaat als vanzelf dan heeft jou kind een redelijk standaard handleiding en vind je als ouders vanzelf je weg wel in de opvoeding.

Helaas gaat het niet altijd zo gemakkelijk. Dat kan aan externe omstandigheden liggen, ziekte, verhuizing, scheiding, maar het kan ook aan het temperament en de behoeften van je kindje liggen. Niet alle baby’s zijn gemakkelijk, niet alle peuters gaan gemakkelijk naar de kinderopvang of peuterspeelzaal en op het moment dat je kind naar school gaat kunnen zich complete drama’s af gaan spelen. In dit geval is deze cursus je redding. Niet dat je kind ineens anders wordt, maar je krijgt wel de handleiding die je zo graag al bij de geboorte gehad had willen hebben.

Een vijfde van de kinderen is namelijk een beelddenker. In veel boeken over beelddenken staat dat alle kinderen geboren worden als een beelddenker. Daar zijn wij het niet mee eens. Alle baby’s zijn zintuiglijk ingesteld, dat is zeker waar, maar de informatieverwerking die bij het beelddenken en het taaldenken hoort is al vanaf het allereerste moment aanwezig. Beelddenken en taaldenken is erfelijk dus de kans is groot dat, als jullie een beelddenkend kind hebben, dat een van de, of beide, ouders ook een beelddenker is. Dat kan twee dingen betekenen. Of je kent jezelf al en kan goed aanvoelen wat je kind nodig heeft, of je weet van jezelf ook niet waarom jij vaak dingen anders doet dan anderen en hebt moeite met get gedrag en/of de behoeften van je kind. Als jij, als moeder, een taaldenker bent en jij bent diegenen die de hoofdtaak van het opvoeden op je hebt genomen kan het ook zijn dat je geen idee hebt wat je kindje nodig heeft en waar het last van heeft.

Vandaar dat wij in deze cursus uitleggen wat taaldenken is, wat beelddenken is en welke problemen en voordelen er aan beide denkwijzen zitten. Hoe kun je nu je kind het beste opvoeden, waar kun je tegenaan lopen? In het tweede deel pakken we de neurodiversiteiten die vaak samengaan met beelddenken erbij. Niet alle beelddenkers hebben een extra neurodiversiteit maar veel kinderen met ADHD of dyslexie zijn vaak wel een beelddenker. dat geldt zeker voor Hoogbegaafdheid dat ook een plekje krijgt. We besteden veel aandacht aan de hooggevoeligheid en hoe dat doorwerkt in de rest van het leven van jouzelf en dat van je kind.

Hoe ga je om met gedrag? Waar komt gedrag vandaan? Taaldenkers en beelddenkers reageren heel anders op correctie. Omdat veel beelddenkers anders leren lopen ze vaak tegen schoolproblemen aan. In het laatste hoofdstuk leggen we uit waardoor dat komt zodat je de leerkracht van je kind alvast een stukje de goede weg op kan wijzen.

Wij hebben meerdere cursussen die elkaar overlappen. Het kan dus zijn dat in een aantal paragrafen informatie staat die niet helemaal bij het opvoeden hoort. Zeker de filmpjes zijn algemeen opgenomen en niet allemaal specifiek voor de opvoedcursus. Wij zijn daar nog mee bezig en ik zou zeggen: doe er je voordeel mee. Een beelddenker ben je vanaf je geboorten tot aan je dood en alle levensfasen die daartussen zitten brengen allemaal hun eigen uitdagingen met zich mee. Deze cursus is voor je kind maar ook voor jezelf of je partner. Door jezelf ook beter te leren kennen, je behoeftes en vaardigheden, krijg je zelf ook meer zelfvertrouwen wat je weer afstraalt aan je kind. En als jouw kind gevoelig is dan pikt het dat op en zal het zelf ook meer zelfvertrouwen krijgen. ga dus niet alleen voor je kind aan de slag maar zeker ook met jezelf.

Veel plezier bij het volgen van deze cursus