Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit - het Beelddenkende Brein

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit zijn twee woorden met dezelfde betekenis. Hooggevoeligheid is het voelen van prikkels van je eigen lichaam maar ook de sociale en emotionele prikkels die je de hele dag door ervaart. De hoogsensitiviteit is het aanvoelen van de gevoelens van anderen en die twee gevoeligheden lopen in elkaar over. Hooggevoeligheid is een belangrijk deel van het beelddenkende brein. De gevoeligheid is nodig om alle aspecten van een concept mee te nemen en te ervaren. Maar gevoeligheid, en sensitiviteit, kunnen ook in de weg zitten.

Meerdere soorten en oorzaken gevoeligheid

Er zijn verschillende soorten gevoeligheid en niet iedereen is voor alles even gevoelig. Ook hebben mensen met autisme te maken met gevoeligheid maar dat is een andere gevoeligheid dan van hooggevoelige mensen. Wel kan de combinatie hooggevoelig en autisme voorkomen wat het alleen maar ingewikkelder maakt. Nog belangrijker dus om te begrijpen waar de gevoeligheid vandaan komt.

De ene beelddenker is veel gevoeliger dan de andere en er is ook een verschil tussen de ‘standaard’ hooggevoeligheid van mannen en vrouwen. Hoe gevoelig je bent, en waarvoor is dus per persoon sterk verschillend maar is wel een belangrijk gegeven voor de ontwikkeling van je persoonlijkheid.

In je jeugd is het belangrijk dat de gevoeligheid er mag zijn en dat je ermee om leert gaan. Voor meisjes is dat wat beter geaccepteerd dan voor jongens.

Leren omgaan met hooggevoeligheid

Leer je niet omgaan met je gevoeligheid of moet je het wegdrukken dan kan het zijn dat je je gaat afsluiten van je gevoel. Bij veel volwassen beelddenkers is dit het geval. Uiteindelijk gaat dat mis, het is belangrijk dat je leert omgaan met je gevoeligheid. Gevoeligheid kan namelijk een hele mooie eigenschap zijn waarmee je mensen heel goed kunt aanvoelen en kunt communiceren op een heel ander level. In de zorg, bij de politie, in het onderwijs, in de ouderen- en gehandicaptenzorg is gevoeligheid een hele belangrijke meerwaarde om goed aan te kunnen voelen wat iemand nodig heeft en waarom bepaald gedrag voorkomt. Spiritualiteit heeft ook een relatie met hoogsensitiviteit. Maar niet alle beelddenkers zijn spiritueel sensitief.

Kernopleiding Beelddenken

Tijdens de kernopleiding beelddenken besteden we een hele dag aan de hooggevoeligheid van het beelddenkende brein. Welke hooggevoeligheden zijn er, wat is de relatie met beelddenken en hoogbegaafdheid, hoe werkt het traumasysteem, hoe ga je om met hooggevoeligheid en nog veel meer.