Het Beelddenkende Brein in het Onderwijs
Beelddenken is een manier van denken die heel complex is en totaal anders dan het taaldenken. De meeste standaard methodes in het onderwijs gaan uit van de taaldenkmanier van leren. Dat geldt voor het basisonderwijs maar ook voor het voortgezet onderwijs. Veel beelddenkers zijn in staat om zich aan te passen, maar lopen vaak ergens in het proces vast. Dat komt omdat deze groep leerlingen de informatie op een ander punt tijdens het leerproces nodig heeft dan dat de methodes bieden. Zij leren een paar trucjes uit het hoofd maar begrijpen niet wat ze precies aan het doen zijn. Ze leren niet te leren op een manier die bij hun past waardoor het niet blijft hangen. Ook als leerkracht is het lastig om te weten wat een leerling nodig heeft als je niet weet hoe het natuurlijke leerproces van je leerlingen eruit ziet.
Jijzelf als leerkracht
En wat dacht je van jezelf? Ook volwassenen zijn een taal- of beelddenker en leren, communiceren en floreren anders dan een ander. Als je van jezelf weet waar jouw eigen behoeften liggen wordt het vak van leerkracht veel mooier en intenser waardoor je er meer voor je leerlingen kunt zijn.
Kernopleiding Beelddenken
Tijdens de kernopleiding Beelddenken maak je kennis met de verschillende aspecten van het beelddenken. We beginnen bij de basis en eindigen bij het implementeren van beelddenkvriendelijk onderwijs bij jou in de klas. Zonder de bestaande methodes helemaal overboord te gooien. Door terug te gaan naar de kern waar het leren om draait weet je als vanzelf wat jouw leerlingen nodig hebben om tot bloei te komen. Ook als ze anders leren dan de standaard boekjes voorschrijven. Een klein gebaar en een ondersteunend woord kan al het verschil maken.
‘Lise was weer helemaal enthousiast, “Deze mevrouw begrijpt mij”. Ze was supertrots dat ze met zoveel cijfers kon rekenen, net als haar grote zus. Nu begrijpt ze het wel, ik heb haar nog nooit zo enthousiast over rekenen gezien‘, Moeder van Lise (Beelddenker en TOS, groep 5). Wil jij ook deze reacties van jou leerlingen? Dat kan!
Cursusdagen 2024
Cursusdag Dominantieprofielen 12 januari, 5 april, 20 september Aanmelden
Cursusdag Hooggevoeligheid 19 januari, 12 april, 27 september Aanmelden
Cursusdag Hoogbegaafdheid 26 januari, 19 april, 4 oktober Aanmelden
Cursusdag Neurodiversiteit 2 februari, 3 mei, 11 oktober Aanmelden
Cursusdag Taal voor Beelddenkers 16 februari, 17 mei, 1 november Aanmelden
Cursusdag Rekenen voor Beelddenkers 23 februari, 25 mei, 8 november Aanmelden
Cursusdag Passend onderwijs 1 maart, 31 mei, 15 november Aanmelden
Kernopleiding beelddenken ‘onderwijs’, pakketprijs € 2250,00 Aanmelden
De cursusdagen zijn ook los te volgen. Kosten € 365,00 inclusief materiaal en naslagwerk.
Online cursus
Wil je liever online de cursus volgen? Dat kan. Onze online cursus biedt alle informatie die je nodig hebt over het beelddenkende brein. Eerst leer je jezelf en je leerlingen kennen en gaandeweg komen alle aspecten van het beelddenkende brein langs: hoe herken je beelddenkers, wat is de invloed van het dominantieprofiel, wat is hooggevoeligheid en welke invloed heeft dat op het denkproces, hoe ga je om met de verschillende neurodiversiteiten maar nog belangrijker: hoe geef je deze kinderen les. Een neurodiverstiteit betekent misschien een beperking op een bepaald vlak maar biedt vaak mogelijkheden op een ander vlak. Hoe herken en begeleidt je hoogbegaafde leerlingen maar ook hoe kun je achter gedrag kijken. En het belangrijkste is natuurlijk: hoe geef je les aan beelddenkende kinderen zodanig dat zij hun natuurlijke leerproces kunnen volgen. Aan het eind van de cursus draai jij daar je hand niet meer voor om en zal je zien dat lesgeven steeds gemakkelijke ren leuker wordt omdat je leerlingen merken dat jij hen ziet en begrijpt en ze veel makkelijker met hun beperkingen en sterke kanten kunnen omgaan en weten waarom soms dingen anders gaan dan bij andere kinderen.
Een kind is de optelsom van eigenschappen en vaardigheden
Een kind is niet alleen een beelddenker of taaldenker. De breindominantie is maar een onderdeel van het dominantiepatroon van een persoon en dat complete dominantiepatroon bepaald hoe iemand leert (via automatiseren of associëren en begrijpen), of er sprake is van een vertraagde verwerkingssnelheid, of iemand auditief of visueel leert ( ook beelddenkers kunnen auditieve leerlingen zijn ), welke werkrichting iemand heeft en of hen moet doen/bewegen tijdens het leren.
Natuurlijk leerproces
Beelddenkers denken niet stap-voor stap en in volgorde zoals taaldenkers dat doen. Taaldenkers willen graag instructie en door te oefenen en te herhalen, automatiseren zij de lesstof. Voor beelddenkers werkt dit niet. Beelddenkers moeten eerst weten wat er van ze verwacht wordt, waar ze mee bezig zijn, wat het einddoel is, waarom ze iets moeten doen, zodat zij zich daar een beeld van kunnen vormen. Daarna moeten zij alle informatie verzamelen om te begrijpen hoe ze dat einddoel kunnen bereiken. Dat einddoel kan een som zijn maar dat kan ook een onderwerp zijn van geschiedenis. In het huidige onderwijs komen deze kinderen chronisch informatie tekort. Hoogbegaafde kinderen zijn super-beelddenkers en hebben dan ook super veel informatie nodig en komen dus ook super veel informatie tekort vandaar dat deze groep zo snel vastloopt in het onderwijssysteem. Dit vastlopen uit zich meestal in ongewenst gedrag. of een leerachterstand.
Veilig pedagogisch klimaat
Door te begrijpen hoe Het Beelddenkende Brein werkt kun je deze kinderen de informatie bieden die ze nodig hebben op het voor hun juiste moment in het leerproces en krijg je inzicht op welke manier dit ene, specifieke kind leert. Op deze manier zorgen wij voor een veilig lesklimaat voor alle leerlingen, dus ook voor de beelddenkers. Zij kunnen goed aanpassen maar dat gaat ten koste van hun natuurlijke leerproces. Zolang de methodes erop gericht zijn om de lesstof zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het leerproces van de taaldenkers hebben de beelddenkers ook recht op begrip van hun leerproces. Door de les net een klein beetje anders in te richten kun je ook tegemoetkomen aan de informatiebehoefte van Het Beelddenkende Brein. Net zoals dat voor de taaldenkers gedaan wordt. Door steeds achter de feiten aan te moeten lopen kunnen beelddenkers nooit laten zien wat ze in hun mars hebben. Ze worden niet beoordeeld op hun intelligentie, zoals de taaldenkers, maar op hun aanpassingsvermogen. En dat terwijl het juist hele gevoelige kinderen zijn die zo hun best doen om maar niet op te vallen.
Meerdere eigenschappen
Beelddenken is complex. De meeste beelddenkers zijn hoogsensitief, ook de jongens, en hebben raakvlakken met ADHD, ADD, Dyslexie, Autisme en hoogbegaafdheid. Al deze neurodiversiteiten komen dan ook langs in de cursus waarbij we vooral de focus leggen op wat het verschil is tussen de neurodiversiteit en beelddenken. Dit geeft je de basis om de verschillende neurodiversiteiten te herkennen en de verschillende behoeftes te kunnen faciliteren.
Individueel of schoolbreed
De kernopleiding beelddenken en de online cursus onderwijs zijn heel geschikt voor een individuele leerkracht die graag zijn of haar leerlingen beter wil begrijpen en op zoek is naar een aanvulling op de bestaande lesmethodes. Maar nog beter is het als je de ingeslagen weg kan voortzetten in het volgende leerjaar en de leerling kan overdragen naar een collega met hetzelfde inzicht en dat ook de invallers weten hoe beelddenkers denken en leren. Dat zorgt voor een doorlopende leerlijn. Vandaar dat wij ook een mogelijkheid hebben om schoolbreed de cursus te volgen.
Wat biedt deze cursus je direct?
Meer zelfvertrouwen voor jezelf en je leerlingen omdat je jezelf en je leerlingen beter leert kennen. Omdat je weet hoe zij wel kunnen presteren en functioneren. Hoe jij het beste uit al je leerlingen kunt halen, met maar een paar simpele tools en een heleboel inzicht. Dat levert tijdwinst en vermindert je werkdruk. Jij bent die leerkracht waarbij leerlingen zich begrepen voelen en waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen tot de persoon die ze van nature zijn. Dat zorgt voor gemotiveerde leerlingen en een intrinsiek gemotiveerde leerling heeft geen gedragsproblemen en leert vanuit behoefte en niet omdat het moet.
Wil je graag advies welke begeleiding of cursus past bij jouw situatie? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek via zoom.