Genderdiversiteit of LHBTIQA+ - het Beelddenkende Brein

Wat is genderdiversiteit?

Iedereen heeft een gender, een genderidentificatie en een seksuele voorkeur. Je genderidentiteit is de mix van deze drie factoren. Ons standaardplaatje is een man die zich man voelt en op vrouwen verliefd wordt of een vrouw die zich vrouw voelt en die op mannen verliefd wordt.

Hoe ontstaat gender?

Je gender, hoe jouw lichaam zich vormt, wordt bepaald door het X of Y chromosoom die je van je vader krijgt. Als je een X krijgt wordt je een meisje, krijg je een Y, dan wordt je een jongetje. Onder invloed van testosteron, dat door een jongetje vanuit het Y-chromosoom wordt geproduceerd gaat het lichaam zich als een jongen vormen. Ook de hersenen krijgen een net andere ontwikkeling. Als er tijdens diut proces iets niet helemaal volgens het boekje gaat kan het zijn dat je niet helemaal een jongetje wordt en dat je geslachtskenmerken hebt van zowel een jongen als een meisje. Dat noemen we interseks en komt bij een op de 200 mensen voor. Dit kan opvallend zijn maar kan ook pas opgemerkt worden als blijkt dat je als vrouw niet zwanger kunt worden.

Wat is genderidentificatie?

genderidentificatie is het gevoel dat je man of vrouw bent. Dit gevoel ontstaat in de hersenen tijdens de tweede trimester van de zwangerschap. Het hormoonlevel in de baarmoeder heeft daar invloed op maar ook de stress bij de zwangere vrouw kan hier invloed op hebben. Omdat het testosterongnivr=eau bepalend is zijn er heel veel verschillen de mogelijkheden. Sommige mensen zijn transgender en voelen zich niet thuyis in het lichaam dat ze bij de geboorte gekregen hebben. Anderen zijn non-binair (van het tweetallig systeem van man en vrouw) en voelen zich geen man en geen vrouw, of de ene dag een man en de andere dang een vrouw of ze voelen zich beiden. het kan ook per dag wisselen. Is dit bij jou het geval dan val je in de groep non-binair.

Wat is Non-binair?

Non-binair is de verzamelnaam van personen die zich niet identificeren met man- of vrouw voelen. Zij willen vaak hun naam wijzigen naar een onzijdige naam of aangesproken worden met een onzijdige geslachtsaanduiding. In Nederland hebben we daarvoor de woorden die, hen en hun.

Sociale acceptatie van non-binaire personen.

Een transgender is voor de meeste mensen wel bekend. Non-binair is vaak veel onduidelijker. Je ziet het niet aan de buitenkant maar voor de persoon zelf is het wel heel belangrijk. gelegenheid geven voor een gesprek is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Vaak wordt er gezegd dat het wel geaccepteerd is maar er wordt verder niet over gesproeken. En toch kan het voor de persoon zelf wel heel belangrijk zijn om uitleg te mogen geven en er openlijk over te kunnen praten.

Wat is seksuele voorkeur

Je seksuele voorkeur wordt bepaald door het geslacht waar jij verliefd op wordt. Als je als man van mannen houdt dan ben je homoseksueel, een vrouw die op vrouwen valt is lesbisch. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze voorkeur in de laatste fase van de zwangerschap wordt vastgelegd. Op hersenscans is te zien dat de hersenen van een homoseksuele man veel vrouwelijker zijn dan die van een heteroseksuele man. En bij lesbische vrouwen zijn diezelfde breingebieden, de amygdala en hypothalamus, mannelijker dan straight-vrouwen. Een grotere groep mensen valt op zowel mannen als vrouwen. Ongeveer 6% van de mensen is homoseksueel.

Wat is jouw genderidentiteit?

Jouw genderidentiteit is een mix van gender, genderidentificatie en seksuele voorkeur en kan dus heel veel verschillende vormen aannemen. van dragqueen tot tarnsgender en van non-binaire lesbienne tot straight cisvrouw.

Het beelddenkende brein en genderdiversiteit

Het beelddenkende brein staat voor de diversiteit van het brein en daar is genderdiversiteit een onderdeel van. Wij geven regelmatig lezingen op het gebied van hoogbegaafdheid, neurodiversiteit en genderdiversiteit. Er is geen directe link tussen genderdiversiteit en beelddenken maar de diversiteit van het gehele brein staat bij ons voorop. Als je naar de hele persoon kijkt kun je niet om genderdiversiteit heen, het is een onderdeel van je persoonlijkheid. Vandaar dat in het boek ‘Allergisch voor Moeten’ een heel hoofdstuk besteed is aan genderdiversiteit. Zodat jongeren in een keer op zoek kunnen gaan naar wie en wat ze zijn, zonder oordeel en stempels maar wel met extra bagage om de wereld aan te kunnen.

Wil je dat wij een lezing of workshop verzorgen over genderdiversiteit, neurodiversiteit, hoogbegaafdheid of een combinatie van de onderwerpen die je hier op de website tegenkomt? Neem dat gerust contact op.