Cursussen - het Beelddenkende Brein

Beelddenken is complex en werkt door in alle facetten van het leer- en denkproces. En toch is het heel normaal want een op de vijf mensen is een beelddenker. Bij volwassen mensen zijn de hersenen zover ontwikkeld dat je ook vrij toegang hebt tot je niet-dominante hersenhelft maar in tijden van stress val je toch terug op je basisvaardigheden. Vanwege het totaal andere denkpatroon komen veel beelddenkers, ergens in hun leven, obstakels tegen omdat het merendeel van de mensheid nu eenmaal andere basisvaardigheden heeft. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en andere neurodiversiteiten zoals ADHD, ASS en Dyslexie.

Leren en werken

De eerste obstakels kom je tegen in het onderwijs omdat de lesmethodes tegenwoordig de trend zetten van hoe het lezen en rekenen aangeleerd wordt. Dat is veelal via de taaldenk bottom-up methode. De lesstof in kleine brokjes onderverdelen, elk brokje afzonderlijk aanleren en de lesstof zodanig stapelen dat er een logische opbouw in zit. Perfect voor taaldenkers maar desastreus voor beelddenkers. Beelddenkers hebben namelijk aan het begin van het leerproces meer informatie nodig. Dat merk je op school, tijdens de les, maar ook in je werk. Voor jij duidelijk hebt hoe je een bepaalde taak moet uitvoeren zal je er eerst een helder beeld van moeten hebben. Dat merk je in de communicatie tussen collega’s onderling maar zeker tussen werkgever en werknemer kunnen er grote communicatieproblemen ontstaan door de andere behoefte aan informatievoorziening. Ook de hooggevoeligheid speelt hierbij een grote rol.

Cursussen Het Beelddenkende Brein

Wij hebben onze kennis over het beelddenkende brein in verschillende cursussen ondergebracht. Je kunt kiezen tussen online-cursussen waarbij je op je eigen tempo en volgorde door de stof gaat. Alle online-cursussen bestaan uit 4 modules die elk weer uit een aantal paragrafen bestaan. Elke paragraaf bevat een video en aanvullende tekst. Waar aanwezig hebben wij die aangevuld met podcasts die het onderwerp ondersteunen.

Er zijn vier verschillende online-cursussen. De basiskennis is gelijk maar de toepassing is anders.

Kernopleiding Beelddenken

Beelddenken is een manier van denken die heel complex is en totaal anders dan het taaldenken. Het is niet zomaar een stukje van je karakter.

Daarom gaan we in deze cursus het fundament leggen tot het begrijpen van het taaldenken, beelddenken, de verschillen en de mogelijkheden. Met de inzichten kun je daarna direct aan de slag. Als ouder, als leerkracht, als hulpverlener maar ook als partner en als collega en voor jezelf natuurlijk. Beelddenker ben je altijd en overal. Het kan dus zijn dat je eerst jezelf opnieuw moet ontdekken voordat je met deze informatie anderen kunt helpen.

-Denk jij dan niet in concepten? Nooit over nagedacht dat denken voor iedereen anders kan zijn. (Rozalinda)-

Om de informatie overzichtelijk te maken hebben we de kennis opgedeeld in verschillende onderwerpen.

  • Dominantieprofielen
  • Rekenen voor beelddenkers
  • Lezen voor beelddenkers
  • Hooggevoeligheid
  • Neurodiversiteit
  • Hoogbegaafdheid
  • Beelddenkvriendelijk onderwijs implementeren
  • Het alternatieve opvoedboekje
  • Beelddenkers op de werkvloer