Beelddenken is een manier van denken die heel complex is en totaal anders dan het taaldenken. De meeste standaard methodes in het onderwijs gaan uit van de taaldenkmanier van leren. Dat geldt voor het basisonderwijs maar ook voor het voortgezet onderwijs. Veel beelddenkers zijn in staat om zich aan te passen, maar lopen ergens in het proces vast. Dat komt omdat deze groep leerlingen de informatie op een ander punt tijdens het leerproces nodig heeft dan dat de methodes bieden. Als het hen wel lukt redelijke of goede cijfers te halen en een diploma, komt dat omdat ze hebben geleerd te overleven in het onderwijs. Daarbij blijft er van de aangeboden kennis weinig hangen, blijkt dan later.
Hoe kan het dat ze het dan toch redden? Zij leren een paar trucjes uit het hoofd maar begrijpen niet wat ze precies aan het doen zijn. Ze leren niet te leren op een manier die bij hun past waardoor het niet blijft hangen. Veel beelddenkers lopen heel duidelijk vast op school. Of omdat de cijfers te wensen over laten, of omdat hun gedrag niet door de beugel kan of omdat ze zo moe zijn van het aanpassen dat 5 dagen naar school niet meer te doen is. En variaties op deze opties uiteraard.
Als leerkracht is het lastig om te weten wat een leerling nodig heeft als je niet weet hoe het natuurlijke leerproces van je leerlingen eruit ziet. Jijzelf als leerkracht En wat dacht je van jezelf? Ook volwassenen zijn een taal- of beelddenker en leren, communiceren en floreren anders dan een ander. Als je van jezelf weet waar jouw eigen behoeften liggen wordt het vak van leerkracht veel mooier en intenser waardoor je er meer voor je leerlingen kunt zijn.
Het Webinar Het beelddenkende Brein en onderwijs bestaat uit 3 delen: dominantieprofiel en uitleg verschil taal- en beelddenken, hooggevoeligheid en het hooggevoelige denkproces, het pedagogische klimaat over hoe je dat dan in de klas kunt toepassen.