Wat is beelddenken?

In deze eerste podcast legt Natasja uit wat beelddenken in haar visie is. Met dit verhaal wordt het duidelijk waarom beelddenkers niet in het onderwijssysteem passen maar ook hoe het wel anders kan. Wat is dan taaldenken? Die vraag is minstens zo belangrijk.

Ieder mens heeft een compleet brein met een linker- en een rechterhelft. Iedereen kan dus beelddenken en taaldenken, sterker nog, dat doen we de hele dag. En toch maakt het uit welke van de twee informatie-verwerkingssystemen de baas is, de regie heeft.

Bij jonge kinderen is de hersenhelft die de regie voert nog veel sterker aan zet dus op het moment dat wij kinderen de basisbeginselen van het lezen en rekenen bij proberen te brengen heeft een kind alleen maar de beschikking over oftewel de taaldenkvaardigheden, of de beelddenkvaardigheden. Pas later kun je gemakkelijker beide systemen gebruiken.

Ook als je volwassen bent maak je nog steeds gebruik van jouw voorkeursmanier van informatie verwerken, het beelddenken of het taaldenken, het is een deel van je persoonlijkheid, net als alle andere neurodiversiteiten en zelfs je genderdiversiteit. Dus leren omgaan met jouw manier van denken is essentieel voor jouw toekomst.