Deze leerlingen denken met gevoel

Het levensverhaal van een hoogbegaafd persoon gaat over het gevoel van dom zijn, anders zijn en lang niet altijd over goed presteren binnen het onderwijs. In deze podcast verteld Monique van Zoelen haar levensverhaal. Haar struggle op school met als doel: juf worden, te bereiken. Het is haar gelukt en ze heeft 15 jaar voor de klas gestaan, om erachter te komen dat ook dan het schoolsysteem haar nog steeds niet past.

Sinds 2011 heeft ze haar praktijk Lessons4you, waar zij kinderen met faalangst, hoogsensitiviteit en beelddenken begeleidt. Sinds ze weet dat ze zelf hoogsensitief, hoogbegaafd en beelddenker is, zijn er wel veel puzzelstukjes op hun plek gevallen maar helemaal vlekkeloos verloopt alles nog niet.

De communicatie tussen taaldenkers en beelddenkers, binnen een relatie, maar ook tijdens vergaderingen, is niet vanzelfsprekend te noemen. Beelddenkers interpreteren taal anders dan taaldenkers. Er wordt een ander begrip gehangen aan woorden. Dat komt door de andere manier van leren van beelddenkers. Waarbij een taaldenker een woord, met begrip, vanuit de context automatiseert. Beelddenkers halen het begrip ook uit de context, maar daar gaat een ander proces aan vooraf, waarbij het gevoel ook een belangrijke rol speelt.

Het complexe, gevoelige, denkproces dat eraan vooraf gaat, zorgt ervoor dat een aantal begrippen een andere beleving krijgen en dus ook een andere interpretatie. Niet zo gek dus dat communicatie tussen taal- en beelddenkers niet altijd vlekkeloos verloopt. In de klas is dit onbewust ook het geval, waardoor leerlingen en leerkrachten soms, met de beste bedoelingen, langs elkaar heen praten zonder dat ze het door hebben. Dan kan een leerling zich dom en niet gezien voelen, terwijl de leerkracht het idee heeft dat die juist deze leerling extra begeleidt en aandacht geeft.

Om dit te voorkomen en meer begrip en (h)erkenning te krijgen voor deze doelgroep, deelt Monique al haar kennis, expertise en persoonlijke ervaringen met de leden van haar community: ‘Het weer een blij kind platform en community’. Hier brengt zij ouders, leerkrachten en professionals samen en verzorgt ze, ook samen met andere experts, inspirerende workshops, masterclasses en Q&A sessies.