Op 1 maart was alweer de laatste dag van de eerste ronde Kernopleiding Beelddenken van 2024. Na 7 weken waarin deze studenten zich onderdompelden in kennis over dominantieprofielen, beelddenken en taaldenken, hooggevoeligheid, verbindende communicatie, hoogbegaafdheid, (school)trauma en thuiszitters, neurodiversiteiten, genderdiversiteiten, reken- en taalonderwijs voor beelddenkers, de ontwikkeling van taal-en beelddenkers (overeenkomsten en verschillen) en uiteraard allerlei tools die je helpen om de kennis in jouw gezin, werk en waar dan ook toe te kunnen passen. Sinds deze editie hebben we de dag “Beelddenken in de praktijk” waarin we nog een stukje verandermanagement behandelen maar het vooral hebben over hoe jij in jouw leven, op jouw manier kunt zorgen dat taal- en beelddenkers tot hun recht komen. Daarmee sluiten we dan een proces van ruim 7 weken af.

Persoonlijkheidsontwikkeling

De Kernopleiding Beelddenken is een opleiding die valt onder persoonlijkheidsontwikkeling. Als persoon word je geboren en ga je ook weer dood. Daartussen gebeurt van alles. Sommige dingen gaan zoals gepland en verwacht, heel veel ook niet. De mens heeft het echter een voorspellend brein en wil dus heel graag van te voren zeker weten hoe de dingen zullen gaan. Dat zie je terug in allerlei methodes, protocollen, lijstjes, beschrijvingen, regels en wetten. Mocht het nou toch mis gaan, dan willen we de verzekering dat dat opgevangen wordt. Alles om ons maar veilig te voelen, want dat is de meest basale behoefte van de mens: veilig zijn en je veilig voelen. Als aan beiden zijn voldaan functioneert een mens op z’n best. Dan heb je geen stress en heb je een gelukkig leven.

Simpel zou je zeggen. Misschien was dat ooit zo maar nu zeker niet meer. Met een wereld die uitgebreid is met een digitale variant die voor de meeste generaties onbekend en vaak ook onbemind is, is het voorspelbaar maken van de wereld om ons heen een stuk lastiger geworden. De mens evolueert helaas niet zo snel als ie innoveert. Een beelddenkeigenschap die weer steeds meer waardering krijgt, want we moeten vooruit. Met alleen taaldenkers aan het roer krijg je dat oplossingen steeds uit dezelfde koker blijven komen. Dat heeft tot gevolg dat er een neerwaartse spiraal ontstaat omdat de kernoorzaak niet gevonden wordt en dus ook niet aangepakt. Met andere woorden: de problemen worden steeds groter.

Met beelddenkers alleen kom je er ook niet hoor. Door het in staat zijn heel veel mogelijkheden te zien, is een keus maken soms lastig. Of beginnen met de uitvoering van je plannen. Want je kunt al zien waar het allemaal mis zou kunnen gaan. Of je hebt anderen nodig om jouw plan uit te voeren. Die moeten je dan wel begrijpen, je moet ze kunnen zeggen welke stap ze moeten uitvoeren. Dan kan een taaldenker je helpen om de juiste woorden te vinden. Maar taaldenkers kunnen je ook goed helpen bij de uitvoering van je plan omdat zij niet de behoefte hebben er hun eigen draai aan te geven. Sommige beelddenkers hebben die behoefte heel erg. Wat heet: zij zullen nooit letterlijk doen wat je van ze vraagt.

In een beelddenkvriendelijke wereld komen taal- en beelddenkers tot hun recht. Dat is wat we met ons werk vanuit het Beelddenkende Brein willen bereiken. Met de kennis en kunde van de Kernopleiding Beelddenken kun je op jouw eigen manier een bijdrage leveren aan dit doel.
Waarom? Omdat we daar allemaal beter van worden. Daarom.

Wij bedanken Gemma, Linda, Cato, Mers, Meta en Corina voor hun enorme inzet de afgelopen weken en wensen ze veel succes, thuis en in hun werk. Op onze pagina Beelddenkend Brein professionals staan alle professionals die de opleiding bij ons hebben gevolgd en open staan om benaderd te worden voor advies, bijles of coaching.

*Op de foto van links naar rechts: Natasja Esmeijer, Cato Gras, Gemma de Haan, Linda Eijckelhof, Corina van der Giessen, Miranda Meijer