Iedere vader heeft zijn eigen superkracht.
Kun jij wel wat superkracht gebruiken?

 

Hier alvast 10 quotes om je op weg te helpen.

1 Je doet als vader altijd het beste dat je kunt, op dat moment.

Je afvragen wat er was gebeurd als je dit of dat had gedaan, of als je dat eerder had geweten, kost heel veel energie en levert je niets op. Het enige wat je kunt is ervan leren en het in een vergelijkbare situatie anders doen.

 

 

2 Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Als je ergens je aandacht op richt, ga je er doelbewust mee bezig. Je steekt er energie in en zo kan het zich ontwikkelen. Door herhaling slaan je hersenen dat wat goed voor je werkt op. Dat geldt ook voor je kind. Gedrag dat werkt, wordt opgeslagen en vaker gebruikt. Als dit gedrag ongewenst is, helpt het om er anders naar te kijken. De aandacht eraf halen kan al een stap zijn naar gedragsverandering.

 

 

3 Straffen en belonen werkt niet.

Als je een relatie wilt met je kind op basis van gelijkwaardigheid, heb je andere tools nodig om je kind te ondersteunen in zijn/ haar ontwikkeling en om gedragsveranderingen te realiseren. Om straffen en beloningen te laten werken, heb je een relatie gebaseerd op angst en machtsverschil nodig. Het gaat dan altijd om het opleggen van iets (regels, gewoontes). Dat werkt alleen zolang de baas er is. Wat duurzaam werkt is: nut, inzicht en voorleven.

 

4 Jij bent de volwassene! Gedraag je dus ook zo.

Als je iets van je kind vraagt, vraag je dan af of je dat ook van jezelf zou vragen. En, nog belangrijker: bedenk of je iets vraagt waarvan je zeker weet dat je kind ook de mogelijkheden heeft om het te kunnen. Als volwassene ben jij degene met meer levenservaring en een groter aanpassingsvermogen dan je kind. In principe.

 

 

5 Aannames zijn gevaarlijk.

Heel vaak ga je ervan uit dat… Controleer of het ook klopt. Desnoods achteraf.

 

 

6 Als het niet gaat zoals het moet, moet het zoals het gaat.

Of: van dezelfde actie toch een ander resultaat verwachten. Out of the box denken is soms nodig om te komen waar je wilt, óf om te herkennen wanneer een andere manier beter werkt voor je kind.

 

 

7 Als je een vraag stelt en het antwoord is fout, is je vraag niet goed.

Dit heeft alles te maken met afstemming: is jouw gedachtegang anders dan die van je kind, dan krijg je mogelijk op een vraag die je stelt een antwoord of reactie die niet past bij je verwachting. Jij bent de volwassene, dus dan stel jij je vraag anders.

 

 

8 Niet weten is de mooiste plek om te zijn.

Niemand weet alles en niemand is perfect. En gelukkig hoeft dat ook niet. Jouw kind weet namelijk ook een heleboel. En samen kom je er wel. Dus als vader toegeven dat je het ook niet weet, of even niet meer weet, maakt de weg open voor oplossingen, voor nieuwe mogelijkheden. Het maakt ook de weg vrij voor je kind om mee te denken. Of voor je partner of iemand anders die kan helpen. Niet (zeker) weten maakt ook de weg vrij voor het ontvangen van hulp.

 

 

9 Pick your battles.

Je kunt niet alles tegelijk. Je kind ook niet. Zeker als je een fulltime baan hebt en je dus minder tijd met je kind doorbrengt, kun je niet aan alle opvoedonderwerpen aandacht besteden. Probeer je dat toch, dan loop je het risico een zeurvader te worden. En dat je kind zoiets heeft van: ‘het is toch nooit goed’. Kies dat uit wat jij het belangrijkste vindt om je kind bij te brengen en geef dat je aandacht. Dan gaat het lukken.

 

 

10 Man zijn is geen excuus om iets niet te kunnen leren.

Logisch toch? Opvoeden kun je dus ook leren. Of liever: ontwikkelen. Want iedere ouder heeft het in zich. Op zijn of haar manier. Natuurlijk zijn er dingen die je moeilijker vindt dan andere. Of waar je gewoon geen zin in hebt. Daarom hebben de meeste kinderen twee ouders: kun je nog eens wat afschuiven.